Leerwerkplein en Friese Poort verbinden jongeren met techniek

 

Wij laten 2e jaars leerlingen van Campus Middelsee bij ROC Friese Poort kennis maken met de techniek’, zegt Harry Hoefakker, docent en loopbaan coördinator van CSG Ulbe van Houten. Hoefakker, ook werkzaam als ontwikkelaar voor het Leerwerkplein op de Campus, vindt het belangrijk dat leerlingen al vroeg kennismaken met het mbo techniekonderwijs. Dinsdag 30 januari volgden 42 2e-jaars leerlingen van Campus Middelsee (CSG Ulbe van Houten en Piter Jelles) uit Sint Annaparochie een duurzaam inspiratieprogramma bij Centrum Duurzaam in Leeuwarden. ‘een leerzame manier om nieuwe inzichten op te doen om zo aan het eind van dit schooljaar een bewuste keuze te maken voor het keuzedeel techniek in het Vmbo’.

Duurzaam doen
‘Duurzaamheid heeft te maken met hergebruik van bestaand materiaal. ‘We willen jullie graag laten zien dat techniek leuk is door zelf iets te maken’. Van een kartonnen drinkverpakking maakten de vmbo-leerlingen een stoombootje waarbij een waxinelichtje zorgde voor vermogen om te varen in een speciaal daarvoor gemaakte dakgootopstelling. In het DuurzaamDoen Huis, een praktijklokaal wat ingericht is in samenwerking met meer dan 20 fabrikanten, maakten de leerlingen kennis maken met diverse opstellingen in duurzame installatietechniek. Ook maakten ze van een jampot een hanglampje waarbij ze zelf een fitting en draad monteerden in een zelfgemaakt gat in de deksel van de jampot.

Spelenderwijs ontdekken
In een korte rondleiding kregen de vmbo-leerlingen mee dat er verschillende opleidingen zijn waaronder installatietechniek, elektrotechniek, werktuigbouw, mechatronica en bouw en ICT. Afsluitend speelden de jongeren het spel ‘Ik hald van Grien onder begeleiding van studenten van leerbedrijf O3. Een praktisch spel over duurzame weetjes en met handige duurzame tips.

Terug naar overzicht