Vmbo TL - mavo

De TL-stroom (Theoretische Leerweg) wordt ook wel de mavo genoemd. Het onderwijs is meer theoretisch, maar met het vak Skills – zie in de brochure - ben je ook al veel bezig met beroepen, vaardigheden en vervolgopleidingen.

Dienstverlening en Producten

Het vak D&P is een praktijkvak binnen de Theoretische Leerweg. Met het vak D&P willen we werken vanuit een probleem en gaan we met elkaar op zoek naar een oplossing. Binnen het vak D&P kun je na het afronden van basiskennis zelf kiezen voor een keuzedeel die aansluiten bij de interesse van de leerling. Denk hierbij aan Robotica, EHBO, Natuur & Milieu, 3D tekenen en printen. Ook is er veel aandacht voor 21 Century skills zoals vergaderen, samenwerken en reflectie. Om de onderzoekende houding van de TL-/MAVO leerling te stimuleren, doen ze onderzoek zowel binnen als buiten de school.

Bovenbouw

Vanaf klas 3 kun je op de Ulbe de Theoretische Leerweg volgen, maar ook de Gemengde Leerweg. Je hebt dan het praktische (en vooral spannende) vak Dienstverlening & Producten. 

Science Lab

Al vanaf klas 1 wordt het Science Lab gebruikt om onderzoek te doen voor de vakken natuur en biologie. Later ook voor natuurkunde en scheikunde. 

Mavo XL

Kies jij voor de mavo en wil je daarna de havo doen? Misschien is het speciale programma ‘mavo XL’ dan iets voor jou! Je start in klas 1 met de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde op Havo niveau in de gewone mavo-klas. Ook volg je maatwerk Frans. Zo ontdek je of een vervolg op de havo mogelijk is. Als je het in je blijkt te hebben, kun je aan het einde van het eerste schooljaar opstromen naar klas 2 van de havo. Je kunt het XL-traject ook volgen tot en met klas 4. Je kunt alleen geen examen doen op Havo. In klas 2 wordt met jou overlegd wat je wil in klas 2, 3 en 4, zodat je goed voorbereidt bent op de vierde klas van de havo. Je sluit het XL-traject af met een certificaat.

Skills

Voor de klassen in de onderbouw spelen praktijkvakken een belangrijke rol.

Je hebt Skills in klas 1 een blokuur en in klas 2 een enkel lesuur.

Met het vak Skills maak je optimaal kennis met de verschillende mogelijkheden van heel veel beroepen vanuit de 4 sectoren; Groen, Techniek, Zorg&Welzijn en Economie.
Je doet in klas 1 al speeddates met bedrijven en volgt in klas 2 workshops en doet zelf soms al een bezoek aan een bedrijf. Je krijgt dus vanaf klas 1 al LOB (Loopbaan Orientatie Begeleiding) en probeert antwoord te krijgen op de o.a. de vragen Wie ben ik, Wat kan ik en Wat wil ik.
Je leert 21e eeuwse vaardigheden zoals samenwerken, presenteren, onderzoeken, computervaardigheden, enz.
In klas 1 komt dit bijvoorbeeld allemaal terug in de First Lego League.